Закваски за масло и сметана

Закваски за масло и сметана

 Закваски за масло и сметана – желания вкус и структура

По целия свят има огромно разнообразие от ферментирали млечни продукти, произведени чрез мезофилна ферментация. Те се различават по вкус и консистенция, в зависимост от нивата на плътност на млякото, използваната стартерна култура и прилагания процес на производство.

Стартерните култури за масло и сметана са силно концентрирани мезофилни закваски, които предлагат удобство и гъвкавост при производство на мезофилни продукти. Културите се предлагат като закваски за директна употреба (DVS®) под формата на замразени пелети или лиофилизирани гранули. Използването на DVS® закваски за масло и сметана има някои основни предимства, сред които:

 

  1. Удобство и намаляване на разходите – не се налага някой да приготвя производствена закваска в предприятието и закваските
    могат да се използват директно от фризера – така планирането на производството е много по-гъвкаво.
  2. Сигурност- липсата на производствена закваска означава по-малък риск от фагово заразяване. Това би довело до забавяне на ферментацията, нискокачествени и/или бракувани продукти.
  3. Постоянство в действието–  При производствената закваска може да настъпи нежелана и неконтролируема промяна в съотношението между щамовете. При DVS® закваските съотношението е контролирано и постоянно.
  4. Гъвкавост – възможност да се използват DVS® закваски в специални комбинации за производство на различни ферментирали млечни продукти.
  5. Нови и интересни закваски – DVS® дават възможност да се създадат закваски с точно определени съотношения между щамовете,  което се отразява в широко портфолио от DVS® закваски.

Различните закваски от гамата за мезофилни продукти като масло и сметана могат да придадат различен вкус, аромат или профил на плътността, което прави възможно производството на ферментирали продукти с желаните вкус и структура.

За повече информация относно продуктите от тази категория – закваски за масло и сметана можете да се свържете с представителите на Chr. Hansen в България:

инж. Ивайло Тонев, dkivt@chr-hansen.com  

инж. Деян Ристов, dkdri@chr-hansen.com    

или с нас:

office@admix.bg, тел.: +359 2 938 51 05   

 

Добавете коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана.