Хранителни тенденции : глобалната консумация на месо

Глобалната консумация на месо отбелязва увеличение спрямо същия период на годината в сравнение с данните от 2014 г. според данни на базираната в Лондон фирма за проучване на пазара Euromonitor International, а на говеждото спада.

Едва ли е изненада, че глобалната консумация на месо върви нагоре. Световното население продължава да се увеличава. Затова множество анализатори прогнозират, че консумацията на месо ще се увеличи в крак с по-многобройното население на земята. Въпреки това, консумацията на говеждо и телешко месо, по-специално, е намаляла в повечето части на развития, пост-индустриален свят.

Потреблението на говеждо и телешко месо са намалели в САЩ. Това са 3% през миналата година в сравнение с данните от Euromonitor за 2014 година. През 2014 г. САЩ консумира 8,003.40 тона (т) на говеждо и телешко месо, а този брой намалява до 7,753.80 тона миналата година.

Консумацията на говеждо и телешко месо намалява от 2014 г. в Австралия, Европа и Южна Америка. Глобалната консумация на месо бележи растеж в Близкия изток, Африка и региона на Азиатско-Тихоокеанския регион.

Червено месо, здравни страхове

На глобално ниво, общото потребление на месо е нараснало с 2% в обем през 2015 г.„, казва Анастасия Алиева, ръководител на изследвания на пресни храни в Euromonitor International. „Търсенето на месо се дължи на развиващите се пазари, където по-големия просперитет и нарастващата популация довеждат до все по-голяма консумация на относително скъпо месо. Близкия изток и Африка и Азиатско-тихоокеанския регион имат най-динамичния ръст от 4% и 3% . Те са съответно единствените два региона, където говеждо и телешко месо отбелязват растеж.“

Една от причините за спада в консумацията на говеждо и телешко месо в Европа може да се обвърже с потребителските страхове за отрицателните последици за здравето, свързани с консумация на червено месо.

В същото време в Западна Европа месото като цяло и говеждото и телешко месо по-специално, продължават да намаляват с 0,3% и 1% съответно сред увеличаващите се здравни проблеми, свързващи червеното месо със сърдечно-съдови заболявания и рак на дебелото черво.

Източник: globalmeatnews.com

Добавете коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана.